Ny forskning har visat att ris kan vara en hälsosam och näringsrik tillskott till vår kost

08 november 2023 Jon Larsson

I denna artikel kommer vi att utforska olika typer av ”nyttig ris”, deras hälsofördelar och hur de skiljer sig åt från varandra.

Översikt över ”nyttig ris”

Ris är en stapelföda för många kulturer runt om i världen och har länge ansetts vara en viktig energikälla. Men nu har forskare börjat upptäcka att vissa typer av ris har ytterligare hälsofördelar. Dessa typer av ris har vanligtvis genomgått minimal bearbetning eller är naturligt rika på näringsämnen.

Presentation av ”nyttig ris”

diet

Här är några exempel på populära typer av ”nyttig ris”:

1. Fullkornsris: Fullkornsriset har inte genomgått någon bearbetning och innehåller därmed den maximala mängden näringsämnen. Det är rikt på fiber, vitaminer och mineraler, vilket gör det till ett bra alternativ för personer som försöker förbättra sin matsmältning och kontrollera sin vikt.

2. Svart ris: Svart ris kallas också ibland ”förbjudet ris” eftersom det historiskt sett varit reserverat för kejsarna i antika Kina. Det är inte bara rikt på näringsämnen, utan också en källa till antioxidanter och anthocyaniner, vilka har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper.

3. Rött ris: Rött ris får sin karakteristiska färg från närvaron av anthocyaniner. Det är känt för att vara rikt på antioxidanter och har visat sig ha kolesterolsänkande egenskaper.

4. Basmatiris: Basmatiris är känt för sin unika doft och smak. Det är också en bra källa till näringsämnen som kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och stödja hjärthälsan.

Kvantitativa mätningar om ”nyttig ris”

Enligt en studie publicerad i Journal of Nutritional Science and Vitaminology, är fullkornsriset rikt på fiber och essentiella näringsämnen såsom folat och järn. En portion fullkornsris (ca kopp) innehåller i genomsnitt 160 kalorier, 35 gram kolhydrater och 3 gram protein.

Svart ris har visat sig vara rikt på antioxidanter och innehåller även höga halter av järn och vitamin E. En portion svart ris (ca kopp) innehåller i genomsnitt 80 kalorier, 18 gram kolhydrater och 2 gram protein.

Rött ris, å andra sidan, är rikt på fibrer och innehåller även små mängder av järn och kalcium. En portion rött ris (ca kopp) innehåller i genomsnitt 150 kalorier, 35 gram kolhydrater och 3 gram protein.

Skillnader mellan olika ”nyttig ris”

Skillnaderna mellan de olika typerna av ”nyttig ris” ligger i deras näringsprofil och färg. Fullkornsriset är rikt på fiber och andra viktiga näringsämnen, medan svart ris och rött ris är särskilt rika på antioxidanter och har unika färgämnen.

Historisk genomgång av för- och nackdelar

Under lång tid betraktades ris i allmänhet som en viktig källa till energi, men dess hälsofördelar var inte särskilt kända. Med den senaste forskningen har det framkommit att vissa typer av ris, såsom fullkornsris, svart ris och rött ris, kan vara förknippade med fördelar för hälsan, inklusive bättre matsmältning och kolesterolsänkning. Dock är det viktigt att komma ihåg att ris också kan innehålla arsenik, vilket kan vara skadligt för hälsan om det konsumeras i stora mängder.

Videoklipp

Sammanfattningsvis kan ”nyttig ris” vara en viktig del av en balanserad kost. Fullkornsris, svart ris och rött ris erbjuder alla unika hälsofördelar och kan vara ett bra komplement till andra hälsosamma livsmedel. Det är viktigt att vara medveten om eventuella risker med hög konsumtion av ris som kan innehålla arsenik. Innan du inkluderar ”nyttig ris” i din kost är det bäst att konsultera en näringsfysiolog eller dietist för att skräddarsy en hälsosam och balanserad kostplan.

FAQ

Är alla sorters ris hälsosamma?

Nej, inte alla sorters ris är lika hälsosamma. Vissa sorter, särskilt de som är raffinerade och genomgår mycket bearbetning, kan ha färre näringsämnen och fiber. Däremot kan typer av nyttigt ris såsom fullkornsris, svart ris och rött ris vara mer näringsrika och fördelaktiga för hälsan.

Finns det några risker med att äta nyttig ris?

En potentiell risk med att äta ris är att det kan innehålla arsenik, särskilt om det inte är noga kontrollerat. Arsenik kan vara skadligt för hälsan vid höga nivåer. Därför är det viktigt att välja kvalitetsris och inte konsumera det i överdriven mängd.

Vilka är fördelarna med att äta nyttig ris?

Nyttig ris kan vara rikt på näringsämnen och fibrer, vilket kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och stödja hjärthälsan. Vissa typer av nyttigt ris, som fullkornsris, kan också hjälpa till att kontrollera vikten och minska kolesterolet.

Fler nyheter