Veneers: En permanent lösning för ett vackert leende

21 maj 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Veneers har blivit ett alltmer populärt alternativ för människor som söker estetiska förbättringar av sina tänder. Dessa tunna skal av porslin eller kompositmaterial kan omvandla ett leende genom att korrigera en mängd olika tandproblem. I denna artikel kommer vi att utforska vad veneers är, vilka typer som finns, fördelar och nackdelar, processen för att få veneers, kostnader, underhåll och jämförelser med andra kosmetiska tandvårdsalternativ. Målet är att ge en djupgående förståelse för hur veneers kan förbättra ditt leende och självförtroende.

Vad är veneers?

Veneers är tunna, specialtillverkade skal som appliceras på framsidan av tänderna för att förbättra deras utseende. De är gjorda av antingen porslin eller kompositmaterial och är designade för att matcha färgen och formen på dina naturliga tänder. Veneers kan användas för att korrigera en mängd olika kosmetiska problem, inklusive:

 • Missfärgade tänder som inte kan blekas med traditionella metoder
 • Slitna eller avbrutna tänder
 • Ojämna eller oregelbundet formade tänder
 • Tänder med mellanrum eller glipor

Porslin och komposit

Det finns två huvudtyper av veneers – porslinsveneer och kompositveneer. Porslinsveneer är mer hållbara och resistenta mot fläckar, men de är också dyrare. Kompositveneer är mer kostnadseffektiva men har en kortare livslängd och är mer benägna att fläcka över tid. Porslinsveneer är kända för sin hållbarhet och naturliga utseende. De är gjorda av högkvalitativt keramiskt material som kan matcha färgen på dina naturliga tänder mycket nära. Processen för att få porslinsveneer innebär vanligtvis två besök hos tandläkaren – ett för att ta avtryck av tänderna och ett för att applicera de färdiga veneers.  Kompositveneer är gjorda av tandfärgat fyllningsmaterial och kan appliceras direkt på tänderna i ett enda besök. Dessa veneers är mer kostnadseffektiva och kan repareras om de blir skadade. Nackdelen är att de inte är lika hållbara som porslinsveneer och kan behöva bytas ut oftare.

Veneers

Fördelar och nackdelar med veneers

Fördelar

 1. Estetisk förbättring: Veneers kan dramatiskt förbättra utseendet på dina tänder och ge dig ett vackert leende.
 2. Naturligt utseende: Porslinsveneer ser mycket naturliga ut och kan matcha färgen och formen på dina tänder exakt.
 3. Hållbarhet: Porslinsveneer kan hålla i många år om de sköts ordentligt.
 4. Fläckresistens: Porslinsveneer är resistenta mot fläckar från kaffe, te och rödvin.
 5. Minimalt invasivt: Veneers kräver mindre tandstruktur än kronor, vilket innebär att mer av din naturliga tand bevaras.

Nackdelar

 1. Kostnad: Veneers, särskilt porslinsveneer, kan vara dyra.
 2. Går inte att ångra: Processen för att applicera veneers är irreversibel eftersom en del av emaljen måste avlägsnas.
 3. Känslighet: Vissa människor kan uppleva ökad tandkänslighet efter att ha fått veneers.
 4. Underhåll: Även om de är hållbara, kräver veneers ordentlig skötsel och regelbundna tandläkarbesök.
 5. Potentiella skador: Veneers kan skadas eller lossna, särskilt om du har ovanor som att bita på hårda föremål.

Att skaffa veneers – så går det till

Konsultation

Första steget i processen att få veneers är en konsultation med en tandläkare. Under denna tid kommer tandläkaren att bedöma dina tänder och diskutera dina kosmetiska mål. Om du är en bra kandidat för veneers, kommer tandläkaren att förklara de olika alternativen och hjälpa dig att välja rätt typ av veneers för dina behov.

Förberedelse

Om du väljer att gå vidare med veneers, kommer tandläkaren att förbereda dina tänder för appliceringen. Detta innebär att en liten mängd emalj avlägsnas från framsidan av tänderna för att ge plats för veneers. Därefter tas avtryck av dina tänder, som används för att tillverka dina specialtillverkade veneers.

Applicering

När dina veneers är färdiga, kommer du att ha ett andra besök hos tandläkaren för att få dem applicerade. Tandläkaren kommer att placera veneers på dina tänder för att kontrollera passform och färg innan de permanent fästs med ett speciellt lim. Processen avslutas med att tandläkaren härdar limmet med en ljusstråle för att säkerställa att veneers sitter ordentligt.

Fler nyheter